Haber
19 Tem 2018 10:38 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:45

Spora göre bayan spor ayakkabısı seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Sağlıklı ve zinde bir beden için spor, olmazsa olmazların başında yer alır.

Sağlıklı ve zinde bir beden için spor, olmazsa olmazların başında yer alır. Ancak spor yaparken doğru spor ayakkabı kullanmak, dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Peki hangi spor için hangi spor ayakkabı modelleri kullanılması gerekir derseniz, işte size sporuna göre ayakkabı seçimleri.
 
Koşu Ayakkabınızı Doğru Seçin, Hızınızı Kesmeyin
Koşarken tüm baskı ayaklarda olur. Bu yüzden hem koşu hareketlerine uygun hem de dengeyi sağlayacak özellikte ayakkabılar tercih etmek gerekir. Koşarken rahat etmek ve iskelet sisteminin hasar almaması için ayakkabı tercihi önemlidir. Koşu ayakkabılarında dış tabanı karbon kauçuk ya da üfleme kauçuk malzemeden üretilir. Karbon kauçuk sert ve dayanıklılık sağlarken üfleme kauçuk daha esnek ve yumuşak yapıdadır. Koşma yapılacak zemin yapısı da önemlidir. Spor ayakkabı modelleri kullanılacağı zemine göre farklı özelliklerde üretilir. Çim zeminde dişli taban yapısına sahip ayakkabılar kullanırken toprak zeminler için bileği kavrayan spor ayakkabı modelleri tercih edilmelidir. Beton ya da sert zeminler için alt tabanı kalın ve sert malzemeden üretilmiş spor ayakkabılar idealdir. Koşu ayakkabıları hem zemine uygun taban yapısıyla konfor sunarken hem de yastıklama özelliğiyle performansınızı artırır. Yastıklama özelliği performans sırasında eklemlere baskıyı azaltarak denge ve hareket kontrolü sağlar. Spor ayakkabı bayan ve bay modelleri tasarım ve yapı olarak birbirinden farklı özellikler gösterebilir.
 
Düzenli Yürüyüşle Zinde Kalın
Uzun ve açık havada yapılan yürüyüşler hem beden hem de ruh sağlığı için gereklidir. En az kırk beş dakikalık yürüyüşler için doğru ayakkabı seçimi kas ve kemik sistemi açısından önemlidir. Yürüyüş ayakkabısını seçerken esnek yapısı olan ayakkabıları tercih etmelisiniz. Ayağı tam kavrayan ayakkabılar daha az yorulmanızı sağlayarak daha uzun süre yürüyüş yapma imkanı sunar. Yürüyüş esnasında önce topuk daha sonra ön kısım yere değecek sistematik hareketlerle ilerlenir. Yürüyüş ayakkabıları yürüyüş esnasında ayağınızı destekleyerek yürüme egzersizine bağlı gerginliği minimum seviyeye çeker. Yürüyüş ayakkabıları koşu ayakkabılarına nazaran daha az desteklemeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle daha az yastıklama sistemi kullanılır.
 
Doğayla Tazelenme Zamanı
Doğa yürüyüşleri, tutkunları için her mevsim vazgeçilmezler arasında yer alır. Doğa yürüyüşleri daha çok tırmanma üzerine olduğu için ayakkabı doğa şartlarına uygun, sağlam, dış destekli ve tutuş özellikli olmalıdır. Eğer çok engebeli bir arazi tercih edilecekse mutlaka bilekli bir outdoor ayakkabı tercih edilmelidir. Sağlam yapısıyla ön plana çıkan modeller, su geçirmez özellikleri sayesinde de doğayla tam bir uyum içinde olmanızı sağlar. Ayağınızın nefes almasını engellemeden ama kolay tahrip olmayan dış malzemeden üretilir. Üç boyutlu dizaynlarının yanı sıra özel taban ve topuk yapısıyla ayağınızın ileri geri hareket etmesi engellenir. Trekking ayakkabısı fiyatlarının  spor ayakkabı fiyatlarına göre daha pahalı olması, kullanılan malzemenin daha dayanıklı ve farklı özelliklere sahip olmasından kaynaklanır.
 
Tenis Ayakkabısı Seçimi
Tenis oynarken ayaklarda oluşan, baskı koşma ve yürüyüşe göre oldukça farklıdır. Koşu ve yürüyüşler tek düze hareketlerden oluşurken, teniste birçok farklı hareket bir arada yapılır. Bu yüzden ayakkabı, bilek ve diz hareketleri düşünülerek tasarlanır. Tenis ayakkabılarında taban ve parmak bölgesi çıkıntılıdır. Ayakkabı özellikleri oyun tipi ve kort tipine göre de farklılık gösterir. Dış destekleri çok, sert tabana sahip tenis ayakkabıları; sağlam malzemeden üretilir. Koşu ayakkabısına göre daha yoğun malzemeden üretildiği için daha ağırdır. Denge yapısı oldukça yüksek iç yastıklama daha fazladır. Bu şekilde ayakta daha iyi tutuş ve kavrayış sağlar. Her tenis oyuncusu ayakkabı seçerken kendi ağırlığını da ön planda tutmalıdır. Bayan spor ayakkabı modelleri tenis ayakkabılarında tasarımlarıyla da dikkat çekicidir.